Re: Dva džepna vintage sata...vise informacija, procena?
Dakle evo posle malo (amaterskog) merenja:
Montandon tezina 38 gr; spolj. dimenzije kucista 38 x 12.5 mm
Gruen 55 gr; 45 x 9.5 mm
One sto me zanima je takodje i materijal od koga su izradjeni mehanizmi- iako su satovi stari i pouzdano znam da nisu servisirani u bar poslednjih 50 godina, nema ni najmanjih tragova oksidacije i sl., sto me navodi na sumnju da i unutra ima zlata ili pozlate (narocito mi je sumnjiv ovaj mali damski

).
Pokusao sam da tacnije odredim starost Gruen-a, medjutim serijski i brojevi modela kod ''gold'' i ''swiss'' varijanti se razlikuju od Gruen Master kataloga koji sam naso na net-u (btw, kazu na whatchuseek da su satovi izradjeni pre II sv. rata znacajno vredniji)- nije mi bas najjasnija ta metodologija...kao i oznaka ''swiss'' (da li to znaci da je sat izradjen u Svajcarskoj ili samo taj deo mehanizma, jer su ostale oznake na Engleskom- koliko sam uspeo da shvatim Gruen je bio USA marka ?)
http://www.gruenwristwatches.com/resources/453_Material_Catalog/Gruen 453 material catalog.pdf
NEW Method for Dating Your Gruen Watch
Ono sto sam uspeo da vidim pretrazujuci internet, forume, aukcije je da ''slicni'' (jer nisam dovoljno upucen da detaljnije uporedim mehanizme, a ovaj mali opet ne mogu da nadjem u tom dekorisanom kucistu) primerci i jednog i drugog idu od 1000- 5000 e ! (e sad ?)
Montandon petougaono kuciste je filigranski rad i na slikama se vidi neki plavi materijal ispod povrsine (emajl ili je neko prosuo mastilo

), a i cifer Gruen-a je dodatno ''floralno'' dekorisan
p.s. veliki pozdrav za Bracanina (moje omiljeno ostrvo, narocito Bobovisce

)