Nisam ni mislio na njih, već na radno sposobnu populaciju. Oni ne znaju ni da ukoliko kupe ono što nazivamo sok od nečega zapravo kupe neki bućkuriš, što je takođe evidentno sa deklaracije.
Ovo ništa ne čudi, jer ovde je funkcionalna pismenost na veoma niskom nivou i to bukvalno na nivou Afrike, a u Evropi na poslednjem mestu, premda na internetu o tome nema mnogo. Funckionalno nepismenih ima oko pola, ali sam zaboravio tačne podatke. Svojevremeno sam i prevodio neke izveštaje o funkcionalnoj pismenosti, a neka istraživanja koja sam čitao ili trenutno sprovodim su u korelaciji sa time. Zanimljiv je i podatak sa PISA testa od pre nekoliko godina da dosta dece nije umelo da pretvori jednu valutu u drugu, valjda japanske jene u južnoafričke rande, iako je princip isti kada se evri prebacuju u dinare. Donekle i razumem one sa šaltera kada pobesne što neko ne ume da popuni ni običan formular, a ima fakultet i zdrav je i prav. Znam i za slučaj da je inženjer od 40-45 godina kao mesto rođenja naveo ni manje ni više nego - bolnicu.