Safety razors ("masinice" tj. britve za brijanje)

Ovaj brijač u stalku sam kupio na Nešin predlog. Odličan. Zaboravio sam ime. Ovaj na polici je Gillete što se ponekad nađe u DM-u

Attachments

• 17691946507057929149128651258956.jpg
    17691946507057929149128651258956.jpg
    437.9 KB · Views: 13
Sad se sjetih da sam juce, pohvalivsi Nesin odabir zileta, napisao da dugo nisam koristio Personnu. Kasnije se sjetih da to nije potpuno tacno!

Mozda bi bilo bolje da sam jos juce ostavio ovaj upis, pa kad je Vintage Petak za satove - da bude i za brijace... ali nema veze.

Elem, sjetih se da sam i te kako znao koristiti Personnu, ali u nesto drugacijem izdanju. Naime, kako kad su satovi u pitanju, tako sam i u ovom hobiju (ako se ova, za nas mnoge ovdje puka potreba, moze nazvati hobijem) sam imao "svete gralove", a mnoge sam tokom godina i pronasao.
Jedan od njih, meni mozda i "najsvetiji", ovaj je moj GEM Junior Bar, poznatiji kao "Lather Catcher", iz 1907. godine! :D

Uzasno ga je tesko naci, a u ovakvom, skoro pa NOS izdanju, sa sve kutijom i originalnim ziletima - gotovo nemoguce. Bukvalno mi je trebalo nekoliko godina da ga ulovim. Em je sav kao kakvo umjestnicko djelo, em brije - jos uvijek! - kao da mu je 19, a ne 119 godina! 😄

Naravno, njegove originalne zilete sam ukljucio u fotke, jer su dio kompleta, ali ih ne koristim. Srecom pa u njega mogu moderni GEM Personna SS PTFE zileti, koje je lako naci.

zf1.jpgzf2.jpgzf3.jpgzf4.jpg

Au čoveče ovo treba da se ima definitivno, prelepo stvarno.

Ja imam Gillette vintage made in england NOS ali star tek tipa 60 godina samo. Koliko ovako nešto košta okvirno?

Gesendet von meinem SM-A556B mit Tapatalk

To je jako tesko reci, jer jednostavno ih je gotovo nemoguce pronaci. Ne salim se kad kazem da sam, moze se reci aktivno, nekoliko godina trazio dok mi nije naletio ovakav primjerak, a uz sve to - mozda sam samo jednom-dvaput prije i nakon toga naisao na ovako ocuvan set, sa svim originalnim dijelovima, vrteci se po raznoraznim forumuma (uglavnom americkim ili engleskim).
Postoje razne verzije GEM Junior brijaca, tih tzv. Lather Catchera, slicnih ali ne identicnih karakteristika, razlicitog cjenovnog ranga, koje se s vremena na vrijeme mogu naci na aukcijskim stranicama, ali konkretno ovaj moj jako rijedak model, ovako, s ovom drvenom kutijom presvucenom crnom kozom, s barsunastim interijerom, drvenom lakiranom drskom i skeletnom glavom ukrasenom viktorijanskom ornamentikom - znao je bez problema ici do nekoliko stotina eura.

Sad se sjetih da sam juce, pohvalivsi Nesin odabir zileta, napisao da dugo nisam koristio Personnu. Kasnije se sjetih da to nije potpuno tacno!

Mozda bi bilo bolje da sam jos juce ostavio ovaj upis, pa kad je Vintage Petak za satove - da bude i za brijace... ali nema veze.

Elem, sjetih se da sam i te kako znao koristiti Personnu, ali u nesto drugacijem izdanju. Naime, kako kad su satovi u pitanju, tako sam i u ovom hobiju (ako se ova, za nas mnoge ovdje puka potreba, moze nazvati hobijem) sam imao "svete gralove", a mnoge sam tokom godina i pronasao.
Jedan od njih, meni mozda i "najsvetiji", ovaj je moj GEM Junior Bar, poznatiji kao "Lather Catcher", iz 1907. godine! :D

Uzasno ga je tesko naci, a u ovakvom, skoro pa NOS izdanju, sa sve kutijom i originalnim ziletima - gotovo nemoguce. Bukvalno mi je trebalo nekoliko godina da ga ulovim. Em je sav kao kakvo umjestnicko djelo, em brije - jos uvijek! - kao da mu je 19, a ne 119 godina! 😄

Naravno, njegove originalne zilete sam ukljucio u fotke, jer su dio kompleta, ali ih ne koristim. Srecom pa u njega mogu moderni GEM Personna SS PTFE zileti, koje je lako naci.

View attachment 160676View attachment 160677View attachment 160678View attachment 160679
prelepo izgleda

View attachment 160676View attachment 160677View attachment 160678View attachment 160679
Svaka čast druže pa ovo maltene u vitrinu da se stavi! 🤩

Back