Sat za Robinsona Krusoa

Bravo Neso! Izmedju ostalog zato volim ovaj forum. Svasta cujes i o (skoro) svacemu mozes da diskutujes iako su osnovna tema satovi :D Nisam do sada znao da je to delo prvo prevedeno. A o Selkirku sam cit'o jos u ''Decijem sveznanju, u knjizi ''Reci ko je'' :D Mnogo sam ''pametan'' bio kad sam pricao drugarima da je Robinzon zaista postojao :D

Uvek mi bude smesno kad natrcim na jedan od ovih starinskih, kilometarskih, opisnih naslova knjiga :D

SHIBUMI, svaka cast za iskopavanje onog hokejaskog paka od sata :D Time u nuzdi moze i da se lovi

Hvala :beer:

I meni je ovo što si naveo jedna od najomiljenijih odlika foruma, a ovde je zaista zadovoljstvo učestvovati.

Last edited:
Hvala Anbeast ima jos takvih primeraka, a moze i za odbranu da posluzi (protiv ajkula i ostalih morskih karakondzula).

Mada i protiv ridzveja i onih koji kijaju i kaslju u vozilima gradskog saobracaja.

natalie_frencken-Biggest%20Wrist%20Watch%20in%20the%20World_1024.jpg

Kad smo vec kod Roman Danijela Defoa i Nesinog zanimljivog podatka(na slavenosrpski), jedna digresija, zanimljiva crtica. Izvesni Aleksandar Selkirk (Alexander Selkirk), inače gusar....

Brod na kome je Aleksander Selkirk plovio je bio "gusarski brod" imena "Cinque Ports", ali sa zvanicnom dozvolom-odobrenjem od strane Engleske vlade das se bavi gusarenjem i za sebe zadrzava odredjen procenat od gusarenja. Napadali su se brodovi koji plove pod zastavama zemalja sa kojima je Engleska nije bila u ljubavi. Spanija i Portugalija....
Nesto kao ovo sto se sada dogadja sa Somalijskim gusarima, mada se ovi trude da "prste" po svima (koji im se ne odupru raketama "voda-voda").;)

Pozz

Jedna mala terminoloska razlika: gusari su bili ovlasceni da napadaju neprijateljske brodove a da za uzvrat dobiju deo plena, dok je pirat termin za one koji to rade za svoj racun :D

Ajd' sad malo ja Jopet.
English privateers were actually pirates sanctioned by their government to prey upon an enemy country's merchant ships. So, Alexander Selkirk became a pirate for the English government and along with the crew of the "Cinque Ports" headed for the Pacific Ocean to prey on Spanish and Portuguese ships off the coast of South America.

Alexander Selkirk: The Real Robinson Crusoe

Ne znam za hrvatski, ali u srpskom pirat i gusar su isto, s tim sto je pirat verovatno stranog porekla, s obzirom da u mnogim jezicima gusar je pirat (pirate, pirata, itd...)... Od kad je sveta i veka, u Srbiji se preferirao izraz gusar.

Mogli o tom ra razglabamo jos nasiroko i nadugacko, ali daj da se drzimo satova nama bliskim i neodoljivim dozivotno.

Pozz

Mislim da je krajnje poreklo reči pirat grčko, ali se reč najverovatnije proširila preko zapadnoevropskih jezika.

OT

Jos malo o gusarima i piratima. :D
Da se pozovemo na dosadne reference - Recnik Matice srpske kaze da su gusar i pirat u srpskom, prakticno, sinonimi.
Nijedna od ovih reci nije slovenskog porekla, gusar potice od latinskog cursarius, tj. cursus, sto znaci voznja, a pirat od grckog peirates, tj. peria - napad.

Etioloski i etimoloski gledano, ima razlike izmedju gusara i pirata, ali mislim da to danas vise nikoga ne interesuje, pa cu ovde zavrsiti. :D

Ipak se slazemo u necemu, nobjasnjivoj ljubavi ili ti potrebi za satovima, lepim.

The English "pirate" is derived from the Latin term pirata and that from Greek "πειρατής" (peiratēs), "brigand", in turn from "πειράομαι" (peiráomai), "I attempt", from "πεῖρα" (peîra), "attempt, experience.

Za one koji budu zeleli da pisu na istu temu, ovde ima dosta toga.
Piracy - Wikipedia, the free encyclopedia
41pdDhUks1L._SL500_SS500_.jpg

Aod svih pirata do sada, ovaj mi je najdrazi.

images

Corto%20Maltese%20r%C3%AAveur.jpg

Korto Malteze - čovek koji sanja otvorenih očiju

1329925452pirate-bay-wallpaper11.jpg

1059095169_esElizJack.jpg

Pozz

Zanimljivo pitanje,na koje ponesto i ja imam da kazem.Rijetko navratim ovdje,mada je forum veoma dobar.Ja sam zaljubljenik u lov,zivim u Kanadi,rodom iz Hercegovine(Mostar).Ne bih se vracao na mjesto i vrijeme(devedesete) u kom sam izgubio sve(i rodjenog brata),ali sam bio davno prinudjen da duze vrijeme budem odsjecen od civilizacije,a navikao sam na sat.Imao sam na ruci nekakav kvarc-Samsung,sa datumom,prilicno dobro me je sluzio.Baterija se potrosila iznenada,a sat mi je stvarno bio potreban i po noci i po danu.Najblizi sajdzija do kog smo mogli doci(bezbjedno) je bio u Niksicu,a i to u drugoj drzavi-iznenada.
Dugo vremena sam nosio na ruci majcin Seiko 5-zenski,precnika mozda 15mm-mehanicki-automatik.U to vrijeme nije bilo telefona ,GPS,....itd,osvjeteljenje je bilo dizel gorivo u koje smo stavljali so da manje dimi(tako su govorili).
Spasila me sestra koja je dosla iz Beograda na 40-dana od sahrane pokojnog nam brata,i donijela neki Poljot i bateriju (Renata-zapamtio sam ime) -majka joj je porucila kakav je sat.U taj sat vise nisam imao povjerenja.
Drugi dogadjaj je iz Kanade-kvarc Citizen(nije Eco drive)-nosio sam ga krajem Novembra u lovu na bjelorepog jelena.Skinuo sam sat uvece da ga ne okrvavim prilikom deranja u kampu ,i zaboravio ga na grani jele pored kampa.Bilo je hladno,mozda -10,mozda vise,uglavnom sat nije radio sutradan.Ovaj put nije bilo toliko strasno posto imam Garmin-GPS.
Treci slucaj nov Casio GW5600-to je onaj kockasti G-s-Solarni,baterija je iznenada otisla na Low,bez obzira na sunce,tacnije dok je na suncu sve je OK,cim uvece koristis svjetlo-baterija se isprazni.Promjena te -akumulator-baterije je skupa i ne isplati se.
Mene ne zanimaju Roleksi,Zeniti,JLC ,......,ali sam opsjednut idejom pristupacnog ,pouzdanog sata.Bez obzira na napredak solarne tehnologije,kinetic-itd,jos uvijek mehanicki sat ima svoje prednosti.Ako nista drugo-mehanicki sat prije nego stane obicno pocne kasniti.U mojoj porodici rusofila bilo je nekoliko Poljota koji su radili po 15 -20 godina bez otvaranja.
Licno-cak i u Kanadi koristim (u lovu) i sjekiru i Stihl-motornu testeru.Imam naviku da skinem sat.Volim box-i prije udarca u vrecu,obavezno skinem sat.Svjestan sam da je G-shock izdrzljiviji,ali kod nas kazu da se i cuskija moze slomiti.Cuskija se zove celicna poluga teska 10-tak kilograma kojom se lomi kamen.
Smatram sebe ekspertom (bez lazne skromnosti) za oruzje,nozeve,dvoglede, .. . ,solidnim poznavaocem pasa,konja,terenskih vozila,....,i znam da se sve moze upropastiti.
Pozdrav

Back