Dizem temu iz mrtvih, ali morao sam da podelim moja zapazanja/iskustva sa 6R15 mehanizmom (jer sam pod izuzetnim utiskom otkako sam ga preuzeo opet sa servisa

)
Moj ulazak u "automatik" (a i mehanicke ujedno) vode je bio sa Seikovim SARG-om, sa 6R15C mehanizmom, pre neke 4.5 godine.
Prvi utisci su bili skroz ok, sat je na ruci npr. zurio nekih 5-6 sekundi dnevno, ali sam pronasao poziciju za drzanje preko noci sa kojim sam to "peglao" na skoro pa savrsenih 0s odstupanja. Medjutim, i tad sam primetio da je poziciona greska poprilicno velika, premda podobro u onim granicama Seiko specifikacija (npr. na 9h gore poziciji je umeo da izgubi 15 sekundi, na 6h gore dobije 20s na dan...), no to mi nije bilo toliko bitno (zao mi je sto nemam upamcena merenja iz WatchCheck-a od tada, jer su izgubljena pri menjanju telefona).
Medjutim, kako je vreme prolazilo, te pozicione greske su se sve vise povecavala (negde posle pola godine-godinu nosenja), tako da su dosle jesenas do neke ogromne vrednosti od tipa +70~80s/d do -40s/d, dok je na ruci tokom nosenja gubio vise od 30s/d.
I tu sam se razocarao i u Seiko, pogotovu nakon sto mi je "dopao u ruke" moj sledeci automatik sat sa ETA(tj. Selita) mehanizmom, koji radi savrseno ustelovano i tacno "out of the box", sa nekih +/-5~6 sekundi maksimalno u svim pozicijama. A Seiko placen samo malo manje od tog Svajcarca ( i to je Seiko posle SARG linije poceo da stavlja 6R15 samo u satove koji su 600+USD). Jos citajuci komentare po stranim forumima, pretezno su svi imali slicne probleme sa ovim mehanizmom, a i u dosta potpuno novih primeraka su nalazili da je mehanizam lose/neadekvatno podmazan, cak i prljav.
No, da ne duzim pricu, odnesem ja Seika kod majstora Simovica da vidi sta se desava sa njim, da li mu treba servis ili slicno. Majstor prvo pokusao da ga nasteluje, jer mu valjda 4 godine star sat nije bio za servis (pogotovu Seiko, koji ljudi nose po 30 godina bez servisa), medjutim od toga nije bilo nista, cak se i drasticno gore krenuo ponasati, pa se dogovorimo da uradi komplet servis na njemu. Mislio sam da ce se nakon servisa vratiti na ono fabricko ponasanje, sto sam uzimao za prihvatljivo, medjutim, ja sam odusevljen (samo da ne ureknem

). Za ovih 4-5 dana otkako sam ga uzeo sa servisa i testirao, ponasanje je izuzetno. Odstupanje je na +/-3.5~4 s/d kroz moje merene 4 pozicije, kao sto se vidi iz skrinsota (dial-down mi je majstor pokazivao na vibrografu, pa sam njega ostavio za kraj, on je bio nastelovan na +2s). Na ruci se drzi sa konstantnih -2.5~3s/d ovih par dana sto sam nosio.
Tako da, po svemu sudeci (sem ako se ne izbaksuziram

) ovaj mehanizam nije bas "za baciti" kao sto se inicijalno cinilo. Vecina ljudi zaboravlja ( a i ja nisam obracao paznju) da ovaj mehanizam (a i 4R36) ima Etachron regulator sa kojim bi trebalo da sevrlo fino moze podesavati poziciona greska i + SPRON balansna opruga, tako da donekle mozda i ne cude dobijeni rezultati.
Ipak, Seiko je ovde direktan krivac, po meni, jer:
1. Vrlo verovatno im se potkrala greska po pitanju adekvatne lubrikacije, cim su imali dosta primedbi na to.
2. Iz fabrike izlaze skroz neregulisani, pa je odstupanje kako te "zabode"
Po meni nije normalno da kupis sat (pa i od 50 dolara, a kamoli od 600+) i da je odmah (ili posle godinu dana) zreo za servis ili da dolazi neregulisan. To kod nas trenutno nije preteran izdatak, ali ne zelim da dam 500 evra za sat, pa da odmah moram da dam i 40 evra za servis (a to je u inostranstvu tipa 5x skuplje i maltene dolazi u rang trecine/polovine cene sata).
Toliko od mene.