Ivo ako ti je za utehu, ni kod nas za sada nisu dostupni Seikovi Spring Drive modeli, ali po rečima Vitanova možemo ih očekivati do kraja ove godine u prodaji.
Inače, cela ideja o hibridnom mehaničko-kvarcnom mehanizmu je dosta stara, Seiko (Epson unutar Seiko korporacije) je krenuo sa razvojem 1977, a prve patente je registrovao 1982. Prvi Spring Drive mehanizam sa ručnim navijanjem je zvanično objavljen 1997., prikazan je 1998. na sajmu u Bazelu, a prvi put komercijalno dostupan 1999. u Credor liniji satova ograničene serije.
Varijanta sa automatskim navijanjem je prvi put predstavljena 2005 godine na sajmu u Bazelu i od tada je Spring Drive verovatno postao poznat najširoj svetskoj javnosti.
Što se mene lično tiče, zaista bih voleo da posedujem sat sa Spring Drive mehanizmom, jer ovaj mehanizam zaista smatram bez preterivanja revolucijom u časovničarstvu, i ako ni zbog čega drugog onda zbog same te činjenice da predstavlja neizostavni deo istorije časovničarstva.
Nažalost trenutno nisam našao neki model iz Seiko linije koji mi se zaista dopada, a modele iz Grand Seiko i Credor linije za sada ne uzimam u razmatranje zbog cene. U slučaju da mi cena ne predstavlja problem, najozbiljnije bih razmislio o sledećem modelu:
Grand Seiko SBGA031 (30J mehanizam) - ~7000$ listprice
Ostavljam takođe i zanimljiv tekst o istoriji razvoja Spring Drive mehanizma od strane Seiko-Epson stručnjaka.
View attachment Spring Drive History.pdf
Pozdrav,
V.S.