Slike ruskih satova

haha, nije ni cudo, Rus je ozbiljan kolekcionar, a ja imam samo desetak satova, i to uglavnom ovih "obicnih"... (od redjih imam dve rakete lunar ili g-12, kako ih zovu, one sa okruglim kazaljkama...)
svi su ispravni i servisirani (mada uvek ima jos ponesto da se dotera, ispolira i sl...), osim onog belog wostoka, koji sam uspeo da pokvarim isti dan kad sam ga kupio :(.
nosim ih sve, naizmenicno, uklapam uz garderobu, kao ruski shaner iz sedamdesetih :laugh:...

Izgleda da nam se Rus izgubio u prostranstvima Amerike, možda juri neke indijanke ili traži zlato :p ... ne znam, ali moraću malo da mu ukradem temu i postavim jedan interesantan link ka galeriji sa ruskim raketama... ne mislim na balističke rakete, već na satove. :D

LINK

Pozdrav

@dragon:Upravo si me podsetio na neke bezbrižne dane mog detinjstva........kada sam nosio raketa sat,koji je pokazivao datum.Šteta što kod nas ne mogu da se kupe novi Raketa satovi.Jedino da se poruče preko Interneta sa sajtova koji prodaju ruske satove,eventualno e-bay.Mada tamo koliko sam primetio prodaju "kalemljene" Rakete.Odnosno od 2 Raketa sata potpuno različitog dizajna sklope jedan,i eto ti unikata.

Last edited:
Da ubacim i ja slike nekih od mojih satova,bar slike onih satova čije su slike "uspele",a koji su bili "pri ruci".Čim budem našao neki bolji fotoaparat,ubaciću još(nadam se da će do tada biti još satova u kolekciji).Pozdrav svima koji vole ove ruske "mašine".

Attachments

• IMG_0111.jpg
    IMG_0111.jpg
    60.2 KB · Views: 305
  • IMG_0108.jpg
    IMG_0108.jpg
    61.4 KB · Views: 352
Last edited:
Na drugoj slici jeste Poljot(automatik,sa mogućnošću manuelnog navijanja),a na prvoj je Slava(pokazuje dan u nedelji i datum,ćirilična verzija).Oba modela su masivna.Slike su malo lošije,slikane su slabijim fotoaparatom,osim toga nisam neki stručnjak za fotografiju.Žao mi je što slike Raketa(modeli 24h) nisu ispale kako treba.

То је стари руски ЛУЧ.

има овде мало информација, на руском је, али ће помоћи Гугл преводилац. :)

@Konstantin:što se tiče Rakete,kao što je rekao Sima,pozlata je 10 mikrona(većina ruskih satova je imala takvu pozlatu).Inače mehanizam je najverovatnije 2609HA,sa protivudarnim balansom(narodski:otporan na udar,ali nemoj igrati hokej).Mehanizam je sa 19 rubina,što je solidno.

I evo nečeg što sam skoro nabavio:

raketa_crna.jpg

Last edited:
Pozdrav svima! Juce sam na pijaci naleteo na ovaj sat i kupio, pa kacim slike da oni koji znaju kazu da li je "pravi" ili kopijai da li nesto vredi. Mehanizam je 2609.HA,bar je tako ucrtano... Na poledjini pise na ruskom: "Drugaru za rodjendan, 01.04.83" i broj 331641..Fotografisan je naopako, greskom
icon_e_smile.gif

Evo slike:

Last edited by a moderator:
Pozdrav, zolabg, i dobrodosao! Lep sat, cista klasika! Ne boj se, sigurno je original - koliko znam, jos niko nije poceo da kopira Rakete! :D
U svakom, slucaju, mehanizam je vrlo kvalitetan, pouzdan i dugotrajan, a moze da bude i vrlo tacan. Najbolje da ga odneses kod sajdzije da ga ocisti i podmaze. Nazalost, stari ruski satovi nemaju gotovo nikakvu vrednost, osim pojedinih serija i primeraka, koji su trazeni medju kolekcionarima.
Poz!

Hvala puno na odgovoru! Ma znam, nego jednostavno volim Rakete i najzad posedujem neku :) Sat radi najnormalnije ali staklo je dosta iskrzano i unutrasnjost oko mesta gde pise Raketa i da je napravljeno u SSSR, nekako kao da je zaprljano, oksidiralo? Da li znate koliko kosta zamena stakla i ciscenje, pa i to podmazivanje? Da li da ga nosim kod svog sajdzije u Zemunu kod Doma vazduhoplovstva (on mi je podmazao i ocistio Seiko stari) ili procitah na forumu da ima jedan kod Visoke elektrotehnicke?

Staklo nije problem srediti, mozes da ga ispoliras i u kucnoj radinosti, a moze i da se zameni. Brojcanik, nazalost, tesko moze da se sredi. Moja preporuka svakako za g. Milovana, kod Doma vazduhoplovstva! Kod njega nosim sve satove i prezadovoljan sam i uslugom i cenama. Jos jedna vazna napomena je da on ne pravi pitanje oko ruskih satova, za razliku od mnogih drugih bg casonicara! Pitaj ga da li moze da sredi brojcanik, meni je pre dve-tri nedelje uspeo da sasvim ocisti brojcanik na starom Roameru, za koji je jedan drugi sajdzija u gradu rekao da nema pomoci.
Javi sta si uradio i ako uspe da ga ocisti, obavezno okaci neku sliku!

Last edited:
Back