Arch_m - Moji satovi

Hvala, Vladane!
Drago mi je da ti se svidjaju satovi, a slazem se potpuno s tvojim zapazanjem, a vezano za Longines chrono na kozi. Jeste da mu je originalna stainless steel narukvica vrhunskog kvaliteta i jako udobna, jednostavno mi takav sat ljepse lezi na kozi.

A sto se tice instrumenta za koji pitas - radi se o tzv. Wetterstation (barometar, termometar, higrometar), s drvenim postoljem, poznatog njemackog proizvodjaca mjernih instrumenata, Barigo.
Stoji mi na radnom stolu, pa se cesto nadje na fotkama satova :D , jer je sam po sebi interesantan.

Evo linka s kojeg sam ga ja kupio (ostao je u email-u), ima tome i 6-7 godina, ali se sjecam da Barigo ni tada vise nije nudio ovaj Wetterstation na svojoj oficijelnoj stranici, pa se mogao naci jos samo posredstvom preprodavaca i aukcijskih web stranica. Nisam siguran da li ga jos uvijek proizvode.

View attachment 161026
Hvala puno na informaciji. Baš lep uređaj. Iskreno, nije čak toliko ni skup koliko impresivno izgleda kao ukrasni predmet. Iako, naravno, ima praktičnu funkciju.

Nema na cemu, Vladane!

Upravu si! Sad, jeste da se za deset puta manje novca da naci gomila modernih, savrseno pouzdanih digitalnih instrumenata ove vrste, ali kad sam uvlegao ovaj Barigo, nisam mogao da odolim.

Eh, da, ovo bi cudo urarstva zaista bilo lijepo imati... :love:
Imao sam priliku vidjeti ga uzivo, izgleda jos carobnije nego na ovim online slikama/renderim. Doduse, radilo se o, ako se dobro sjecam sta mi je kolega koji ima 2-3 ovakva sata rekao, primjerku starom nekoliko decenija - dakle, ne najstarija varijanta, ali ipak prilicno star.
Naravno, ova cijena novog Atmosa jeste paprena, ali se ovi satovi redovno znaju naci za daleko manje love.

Kad vec na temi Koji sat nosite... postavih sliku vecerasnje kombinacije, da se ujedno osvrnem i na taj sat koji sam, pomalo kompulsivno, kupio prije par godina.

Naime, kako nikada nisam bio neki veliki Seiko fanboy, ovo bi bio tek jedan od mojih rijetkih izleta u svijet Seiko satova, te ovdje necu nadugo i nasiroko, jer zaista nisam veliki poznavalac brenda.

Ovaj sat, SEIKO SRPC65 (kalibar 4R36), kupih iz pomalo smijesnog razloga 😄 - tamo nekad prije pandemije, slucajno naletih na neku sliku na internetu i, mozda vise od samog sata, svidjela mi se kombinacija neke aftermarket narukvice i njegovog cifera, te ga kupih - kao sto rekoh, kompulsivno, bez neke jasne ideje sta ustvari kupujem - sa zeljom da bas tu kombinaciju u neka doba i isprobam, tj. da kupim i narukvicu itd.

Elem, tu narukvicu sa slike nikada nisam pronasao:cautious:, pa sat ostade na svojoj originalnoj stainless steel (Ion Plating) narukvici, i mada sam nekoliko puta bio blizu da ga prodam, nekako mi je prirastao srcu, pa ostade u kolekciji, te se, ne tako rijetko, zna pojaviti i u rotaciji.

Kao sto rekoh, nikakav sam strucnjak kada su Seiko satovi u pitanju, pa mogu komotno reci da me je ovom satu privukao prije svega jako lijep, "zivahan" cifer, koji, ovisno o kakvom je svjetlu izlozen, cas sija plavom bojoma, cas je zelen, pa tirkizan.

Evo i koja slika, i moji pokusaju da uhvatim tu igru nijansi plave i zelene, mada uzivo sve to izgleda jos ljepse.

skaa2.jpggggg2c.jpghhhhc1.jpg20240424_172851-a.jpg
sestso1.jpg

Ovaj sat, SEIKO SRPC65 (kalibar 4R36), kupih iz pomalo smijesnog razloga 😄 - tamo nekad prije pandemije, slucajno naletih na neku sliku na internetu i, mozda vise od samog sata, svidjela mi se kombinacija neke aftermarket narukvice i njegovog cifera, te ga kupih - kao sto rekoh, kompulsivno, bez neke jasne ideje sta ustvari kupujem - sa zeljom da bas tu kombinaciju u neka doba i isprobam, tj. da kupim i narukvicu itd.

Elem, tu narukvicu sa slike nikada nisam pronasao:cautious:, pa sat ostade na svojoj originalnoj stainless steel (Ion Plating) narukvici, i mada sam nekoliko puta bio blizu da ga prodam, nekako mi je prirastao srcu, pa ostade u kolekciji, te se, ne tako rijetko, zna pojaviti i u rotaciji.

Ja mogu da navedem gotovo identičnu situaciju za jedan Orient koji sam kupio. Sat sam kupio pre oko deset godina, a uspeo sam da nađem i njegovu forumsku fotografiju: https://svetsatova.com/threads/koji...il-2016-april-2017.11794/page-214#post-211457

Na kupovinu me je navukla jedna fotografija koju sam našao na internetu, a nalazi se ovde:
Ko hoće da vidi kako se ovaj Orient lepo slaže sa braon kaišem neka klikne levo ili desno kada uđe na Flickr, a čovek je fenomenalno fotografisao i druge satove. Braon kaiš za njega nikada nisam kupio, a sat je i danas na originalnoj narukvici u originalnoj kutiji. Moraću ovih dana da ga opet malo nosim jer je dugo sedeo u kutiji.

Naravno, sve pohvale za tvoj Seiko.

Back