Pitajte časovničara

Pa osovina je okrugla, moze da se pometiti sekundara stepen dva napred nazad, nego treba pogoditi da pada tacno u podeok, posto je verovatno kvarc u pitanju

Ili izvadiš bateriju dok nameštaš sekundaru :)

Sent from my Nokia 6.1 using Tapatalk

Pozdrav svima. Imam ponudu da menjam moj SNZF17K1 za seiko pogue pepsi kojem fali jako malo plus poliranje. Ali je kompletan se krunice. Vredi li menjati se i popraviti to? Klatno se otkačilo, narukvica da se popravi i da se promeni ključ.
7a215d7b5c1988dc28860be2a77c31d2.jpg

6aca6dbbc223c2a8fe27944ab6f9d508.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Prvo se posavetuj sa nekim od casovnicara, da li ima delove i da li bi se prihvatio posla. Sve se moze srediti, ali prvo se dobro raspitaj posto bi to kostalo. Ja sam skoro na svojem radio servis i menjao staklo i to me je izaslo nekih dodatnih 80-ak eura.

p.s. Sta god da radis, nemoj polirati sat. Sat ima 40 i kusur godina i neka nosi svoje ogrebotine. Staklo novo da, komplet pranje da, samo nemoj metalne delove polirati.

Pozz,kolege,imam jedan sat iz 40 ih godina,krunica me zeza.Ovako,ako moze neko ko se razume da mi pomogne.Nece da se navije,kao da nesto blokira krunicu,malo uspem i sekundara krene i to je to.Da li neko zna u cemu je problem? Da li mogu to sam da resim ili da nosim kod sajfzije.Hvala.

Pozz,kolege,imam jedan sat iz 40 ih godina,krunica me zeza.Ovako,ako moze neko ko se razume da mi pomogne.Nece da se navije,kao da nesto blokira krunicu,malo uspem i sekundara krene i to je to.Da li neko zna u cemu je problem? Da li mogu to sam da resim ili da nosim kod sajfzije.Hvala.
Daj slike prvo... Preporuka casovnicar, ovako na prvu, obzirom da ne znamo problem...

Sent from my ELE-L29 using Tapatalk

Treba mi pomoć. Imam Citizen eco drive sat. Danas podešavao datum i malo podesio vreme. I nisam vratio dugme, ne znam kako se zove, na mesto. Posle dva sata primetim i gurnem dugme nazad do kraja. Sat radi tačno. Međutim sekundara ne otkucava na svaku sekundu kao što je normalno nego na dve sekunde. Da li će se samo po sebi vratiti na normalu ili moram nešto da preduzmem?

Poslato sa JNY-LX1 pomoću Tapatoka

Your Eco-Drive timepiece is specially powered by Citizen's proprietary ECO-DRIVE TECHNOLOGY, which converts any source of light (natural and artificial) into usable energy. The harnessed energy is then stored in a special power reserve to keep your timepiece charged and running properly. If the second hand starts to jump instead of ticking every second, it is normally a sign that your timepiece needs to be recharged.

Što znači, kada se napuni na svetlu dovoljno, počeće da udara na svaku sekundu.

Po ovako oblačnim i tmurnim danima mu treba 40 sati do pune baterije, po sunčanom danu 11 sati do pune baterije.

Last edited:
Ostavi ga par dana na suncu. Kao što kolega reče to je indikator da je baterija slabo napunjena, da ne kažem prazna.

Za slučaj da rešiš da ga puniš ispod sijalice - nemoj :). Puno je bolje ostaviti ga na sunčevoj svetlosti, par dana, čak i po ovako tmurnim danima.

Maurice Lacroix 1,5 god. star. Veoma malo koristen. Kad bi se sabralo vrijeme koristenja sata u ovih 1,5 god. mislim da ne bih preslo tri mjeseca koristenja u kontinuitetu. Na pocetku sat je isao -10 sek na 24h. Sad je poceo da gubi 30sek na 24h.
Predpostavljam da je tesko reci sta bi moglo biti, ako je neko ima slicna iskustva drago bi mi blo cuti. Mehanizam je Sellita sw200.
Da li je moguce da je nastao problem zbog ne koristenja sata? Nije imao jaci udar, pade mi na pamet da je bio jedan period u malo jeftinijem navijacu, dali se mogao namagnetisati.
Takodjer mi se cini da bolje drzi vrijeme kad je navijen do kraja, nisam siguran moram provjeriti.
Sat je pod garancijom i poslat cu ga prodavcu na servis.

Lijep pozdrav i hvala na odgovoru.

Pozdrav svima. Da li zna neko gde se mogu nabaviti debele Seiko iglice za diver modele? Prevrnuh internet naopacke, ne nadjoh ili skup shipping.

Jesi proverio kod Vitanova? On je zastupnik.

Provjeravao sam sat u svim situacijama. Mehanizam Sellita sw200. Rezerva snage 38h. Kad ostane na nekih 10h rezerve snage počne da kasni i do 1-min. Sa drugim satovima nisam primjetio ovu pojavu. Sat je star 2 god, da li mu je vrijeme za majstora. Tj da li je ovo normalna pojava.
Pozdrav

Provjeravao sam sat u svim situacijama. Mehanizam Sellita sw200. Rezerva snage 38h. Kad ostane na nekih 10h rezerve snage počne da kasni i do 1-min. Sa drugim satovima nisam primjetio ovu pojavu. Sat je star 2 god, da li mu je vrijeme za majstora. Tj da li je ovo normalna pojava.
Pozdrav
To se zove izohronizam, obicno se meri odstupanje na 24h. Dakle, ako sat radi +3s/d nad je skroz navijen, a - 27 s/d nakon 24h, izohronizam je - 30s.
To uglavnom govori o mehanickom stanju sata, opruge itd... Izohronizam se povecava uglavnom usled veceg trenja, frikcije izmedju pokretnih delova. Za slabije podmazane potrebno je vise snage za pokretanje i odrzavanje kretanja, dakle snage koju daje opruga.
Obzirom da je rec o automatik satu, ako nije navijen 28 sati, njegova opruga je se poprilicno "odmotala", te sa malom kolicinom snage koja je preostala, sat naravno kasni.
Ovo su sve teorijske stvari, u praksi, automatik koji se stalno nosi, ne treba da ima velika odstupanja. Kako se sat ponaša ako se nosi tokom dana a stoji recimo 8-9 sati tokom noci? Da li mozes da izmeris odstupanje pre skidanja sata uveče i odmah ujutru kad uzmes sat?

Sent from my ELE-L29 using Tapatalk

Back