Pozdrav svim clanovima foruma. Posto sam nov na forumu, unapred se izvinjavam ukoliko nesto nisam uradio kako treba, postavio temu na pogresnom podforumu i sl. Slucajno sam naisao na Vas forum, dok sam trazio informacije o jednom satu koji posedujem. moram priznati veoma ste me zainteresovali sa satove, naucio sam dosta stvari o satovima, o kojima ranije nisam mnogo razmisljao.
Sat koji imam i zelim da restauriram je marke Cortebert, kupljen je 70. godine u Puli i pripadao je mom dedi, tako da za taj sat znam prakticno od svog rodjenja. Deda je redovno nosio sat, sto se i vidi po tragovima na samom satu, tako da predpostavljam da ima dosta posla na njemu da se uradi, medjutim mislim da nece biti prevelik problem ga sredim. Zeleo bi da ga vratim u prvobitno stanje. Napisao sam vec da je sat sve ove godine nosen, osim tokom poslednje dve godine, kada je stajao u staroj dedinoj kuci u Hrvatskoj, tako da sam ga nedavno doneo. Nisam nikakav strucnjak, ali mislim da su svi delovi na satu originalni. Sat inace lepo radi i tacan je. Primetio sam da ovde ima ljudi koji se razumeju u ovu marku, ali i onih koji se razumeju u restauraciju, pa se nadam da mogu dobiti neke informacije u vezi toga.
Ne znam koji je model ovaj sat, na poledjini pise: "swiss made stainless steel antimagnetic 34 416 - 2002".
Moja predpostavka je da je kuciste pozlaceno i da bi trebalo skinuti ovu izlizanu pozlatu i staviti novu. Na kucistu izmedju lugova ima oznaka REF 3850 ili je 2850, ne mogu bas da razaznam prvu cifru, ne znam sta bi to trebalo da predstavlja?
Nemam fotografiju mehanizma, jer ne znam uopste kako se otvara kuciste, pokusacu i to da ustanovim. Na brojcaniku ima jedna crtica izmedju 10 i 11, nadam se da bi mogla nekako da se "ispegla". Naravno, trba promeniti i kais.
Inace kopcu na kaisu sam ispolirao i prilicno sam zadovoljan, negde na forumu sam procitao da to moze da se uradi grubljom stranom sundjera za pranje sudova, pa sam tako i uradio, posle toga sam je polirao nekom krpom. Mada moze to i bolje. E sad, ne znam koliko bi bilo uputno da istu tehniku primenim i na kucistu, tj. da tom zelenom stranom sundjera skinem pozlatu i tako bar malo ispoliram kuciste (koje ima dosta sitnih tackica)?
Nadam se da nisam preterao sa opisom (mogao bi ja jos da pisem).
Toliko za moje prvo javljanje, nadam se da ce se naci neko sa malo ili mnogo vise iskustva sa satovima od mene, da mi kaze nesto blize o satu i kako bi on uradio rekonstrukciju..