Restauracija vintage satova

Lepo uradjeno:thumbup:

Mogu i da najavim unapred... Ocekujte od mene jednu ozbiljnu restauraciju u skorije vreme. Ceka se samo jos jedan deo... ;)

Hvala, bilo mi je zadovoljstvo dok se radilo oko sata. Vec sam isplanirao kako ce izgledati kais. Licio bi na Speedmaster style rally
kais i da step bude u boji kazaljka.

Hronoloski kako je tekla metarmofozaView attachment 97652. Sat je bio dosta ostecen.
Usledilo je skidanje sloja hroma rucno a na kraju je peskiranje potpuno ocistilo sloj hroma.View attachment 97653 Slika je pre peskiranja. Na kraju sam odlucio da galvanizacija bude sa srebrom.Nanesen je "deblji" sloj da bi posle poliranja ipak ostalo na satu.View attachment 97654
Sledi odlazak kod casovnicara i sklapanje mehanizma i stavljanje novog pleksija.

Konacno sat je sklopljen. Rasteglo se vreme restauracije ali se isplatilo. Posle galvanizacije stavljen je nov pleksi i nove iglice.
Mehanizam je ociscen i podmazan. Narednih dana sledi odabir kaisa. Slike po zavrsetku.View attachment 97941View attachment 97942View attachment 97943

Kakva ljepota! :congrats:Bas kao nov.

Cifer nije rađen. Hteo jesam ali nisam znao sa čim bi mogao da ga očistim. Vreme od 1966 kada je kupljen do danas je ipak učinilo svoje.

Hvala na odgovoru! Pitam zato sto I sam trazim nacin da sredim cifer na staroj Streli. Ukoliko znate neko ga ko to moze da uradi, javljajte!

Re: Revitalizacija vrsnjaka

@BrankoD i ostali: Koliko je odprilike hromiranje i pozlata kucista? Pritom me zanima i koja je razlika u ceni ako sam poliram ili ako neko drugi polira? :)

I zanima me zasto nekad na novo hromiranima satovima ivice samog kucista nekad izgube ostrinu? VEci sloj hroma ili nesto drugo?

@BrankoD i ostali: Koliko je odprilike hromiranje i pozlata kucista? Pritom me zanima i koja je razlika u ceni ako sam poliram ili ako neko drugi polira? :)

I zanima me zasto nekad na novo hromiranima satovima ivice samog kucista nekad izgube ostrinu? VEci sloj hroma ili nesto drugo?

Pitacu, siguran sam da kod galvanizacije kuciste treba da bude pripremljeno. Tu se pretpostavlja da nema razlicitih materijala, i da nema ostecenja.
Sat koji sam pripremao nije imao ostecenja odnosno sve sam izravnao.
Inace radi pozlatu, posrebljenje (sto sam ja uradio umesto hromiranja) i niklovanje.

Vazi, hvala. Cekam odgovore. Imam par kandidata i citao sam do sad par iskustva na forumu pa me zanima i tvoje. :)

Dobro jutro!
Malopre sam dobio podatke o galvanizaciji sata. Pozlata i nanosenje srebra po satu iznosi 10E. Hromiranje ne radi, a sat moras doneti pripremljen. Znaci kuciste mora biti od jednog materijala. Tel. mogu poslati preko PP.

Najlakse da se ukloni stari materijal je peskarenje. Postoje male peskare koje koriste zubni tehnicari u obliku olovke. Lako se skida sloj po sloj. Kod tih peskara podesava se velicina pritiska. Tek po zavrsetku peskiranja sledi smigla i to ona finija razne granulacije.

Ma da, oni su se tu ogradili od rizika, jer se zna da o kvliteteti nanosu ovisi kakva je priprema podloge.

A i ruku na srce, nanosenje srebra je duplo jeftinije nego niklovanje sa ukljucenom pripremom povrsine... malo paznje i osecaja i priprema bi trebalo da bude lagana

@BrankoD: Hvala na informaciji! :)

@himmelstrider: Srebro je mozda trajnije, ali na zalost na rucnom stau bi vrlo brzo patiniralo. Nije toliki problem da se ponovo "ocisti" ali mislim da je bolje resenje hromiranje/galvanizacija. Mada verujem da bi na nekim satovima "cucnulo" i posrebrenje, bar na nekom delu. Pa kad patinira da da kontrast. :)

Nikl i hrom su idealni, srebro je lep metal, ali kao metal, ne kao posrebrenje. Pozlata je takodje odlicna, daleko bolja od srebra... Voleo bih da vidim kuciste od tungsten-karbida, cini mi se da bi to bio odlican materijal

Sto se tice nikla nije bas metal za satove. Pogodan je za izazivanje alergija, a hrom je za nijansu bolji. Najmanje problema ima sa zlatom , odmah posle stize srebro.

Alergija na nikl je vrlo retka... bilo je nekih prica da je kancerogen, ali je na kraju opet ispalo nesto tipa samo u formi praha, i kad se udahne... Hrom ponekad zna da bude prosto previse sjajan

Back