Slike ruskih satova

Re: Poljot "Sturmanskie civil" "Traveler"

Sta te jos interesuje Jure? Vidis i sam da je "pravi" Poljot, 3133 mehanizam, mineralno staklo, homage Sinn Frankfurt Financial District sata. Najelegantniji Poljot hronograf po mom misljenju.

Hvala veberz!
Nisu mi bili jasni nazivi za ovaj sat... tj. jesu li to neki "službeni" nazivi iz nekog kataloga i sl. ili je to onako "od milja"?
Doduše to i nije najvažnija stvar...!

Somy... došao me 220 Eura s poštarinom.

Sluzbena oznaka je onaj dugacki niz brojeva koji se vidi u katalogu. Spada u porodicu Sturmanskije satova, a za oznaku Civil stvarno ne znam... Imam takav i ja i nikada se nisam setio da ispitam u vezi naziva sata.
Kupio si ga za odlicnu cenu ako je nov, a povoljnu ako je lepo ocuvan.

Definitivno je do mene! ;)
Hvala ti na informacijama. Da je inspiriran Sinn-om nisam pojma imao. Sad kad znam, pa ih usporedim...stvarno je očigledno.6030_V.jpg

Untitled.jpg s-l1600.jpg

Лутајући по Ибеју, наиђем на још једну хоролошку минијатуру, а љубазни продавац је поставио и слику механизма.

Дакле, "Ракета" Петровдворецког ЧЗ и то она чувена машина са 16 рубина. Мажина у савршеном стању.

Али, оно што плени и опија, јесте уметнички израз. Наиме, ради се о чувеном Т 34 који носи знамење победе над којим је неизбежна црвена звезда петокрака обрубљена златном бојом из које се распростиру златни зраци. Погледајте то ведро небо са по којим као памук белим облачком и златно храстово лишће у дну.

Додељен је 1970. године украјинском добровољцу Црвене армије, учеснику отаџбинског рата.

И сада неко ту крваво стечену величанствену успомену продаје за 150 америчких долара!

Раме уз раме са швајцарском индустријом на светском тржишту, израсла из Великог отаџбинског рата, достизала десетине милиона примерака израђених годишње...

Уживајате у видео презентацији совјетског хоролошког стваралаштва друге половине XX века:

А било је совјетских (и не само совјетских) радиоактивних часовника, све до шездесетих година.

Стога, колекционари, погледајте овај поучни видео запис Олега Ајзона:

slava.jpg s-l1600.jpg

Ево правог специјалитета - "двострука слава". Два потпуно одвојена механизма једног ручног часовника. Леви увек мора да показује време у Москви (тако је и написано), а други "појасно време", према потреби онога ко га користи. Као свемирац са два огромна ока. Ви га ставите на руку и он без престанка зури у вас тим огромним модрим очима.

Last edited by a moderator:

Jako lep Poljot. Jedan od najlepsih (pa neka lici na Fortis 100 puta:)) . Reci cu nesto sto sam vec rekao par puta a to je sledece, Poljot je pred kraj postojanja proizveo neke od najlepsih i rekao bih najkvalitetnijih satova ( celicna kucista, mineralna stakla...).
Nego Veberz da li je to prinova?

Веберз, и мени се овај Паљот допада, мада није совјетски. Одлично и тачно си га назвао "понајбољи омаж Паљота". Заиста то јесте. А што се лудила тиче, то нам је познато, без тог лудила нема љубави према руског хорологији. Што се мене тиче, проширио сам своје лудило. Данас сам узео са поправке једну Рулу. Часовничар је успео да му удеси осовину (Скај зна о чему причам). Сад ћу да испитам колико је одступање. Иако није тема, морам да вас почастим фотографијом принове у колекцији, пошто тему о Рулама нико више не прати, а ради се о сатовима социјалистичког лагера.

ruhla antimagnetic incablock.jpg

Дакле антимагнетна Рула ДДР са датумаром, секундара на централној осовини, а осовина у савршеном стању. Подмазан, очишћен, као нов. Ретко ћете то видети.

Како сам се обрадовао кад сам видео да ради тачно. Баш као у химни ДДР "Устала из рушевина".
Одмах сам гласно узвикнуо "Живео Карл Улбрихт!" А сајџија се смејао.

Ево линка ка новој теми коју сам поставио: Сердобски часовничарски завод.
Пуно је лепих слика зидних сатова.
Уживајте.

Богами, веома ме је изненадио Веберзов коментар. Покушаћу да објасним зашто је овај дизајн "понајбољи омаж Паљота".

Израз је опрезан, али ово је омаж читавој совјетској хорологији. Веберз је на добром трагу, пошто је Паљот дело 1 МЧЗ, а она је мајка свих Совјетских часовничарских завода.

Ради се свакако о хронографу и "Авијатор" је легендарни бренд 1 МЧЗ. Међутим, црни цифраник са овако робусним ознакама, казаљкама и подеоцима веома подсећа на авионске часовнике. Огроман и у челичном, још робуснијем кућишту са светлећим елементима, лии на ране радове Чељабинског ЧЗ типа "Урал" које су изгледале као само мањи авионски сатови зашвајсовани за руке пилота. Чељабински ЧЗ дуго није могао да се ослободи ове црне позадине у дизајну ручних сатова. Црвене казаљке су се спорадично јављале и на високо елегантним сатовима 1 МЧЗ бренда Паљот, али су упадљиво обележње Руске, не совјетске линије бренда "Буран" која је развијена у рано постсовјетско доба, али носи име величанственог пројекта спејс шатла СССР који никад није реализован. Облик кућишта дискретно подсећа на подморничарске сатове Златоустског ЧЗ. Сем тога, зелена вриштећа боја опомиње на доба радиоактивности у сатовима педесетих и шездесетих година, али и на савремену Паљотову линију Авијатора "Крила Родини". Означавање сата и секунди се могло видети на Васток сатовима МО Заказ, као и исте крупне светлеће зелене тачке, а тоје Чистопољски завод.

Last edited by a moderator:
Сви знате за сатове СССР бренда "Маяк".

Назив бренда значи "Светионик". Међутим, овај бренд је успомена на сложени савезни комбинат СССР који се бавио производњом радиоактивних материјала за израду совјетског нуклеарног оружја и обухватао разне видове производње, од атомских електрана и војних погона до машиноградње. Центар је наравно био у Чељабинску, где се 1957. г. и догодила прва совјетска нуклеана катастрофа.

Међутим, овај популарни бренд часовника се данас везује за појам зидног или стоног сата. Ипак, од 1955, па до краја 60-тих, 1 МЧЗ је производио ручне сатове под овим брендом (мушке и женске). Имали су противударни баланс и механизам са 16 рубина.

Занимљиво је да је СССР средином 60-тих година основао популарни "Радио Мајак", који би забавним програмом и муиком парирао западном утицају.

m1.jpg m2.JPG m3.jpg

m4.jpg m5.jpg m6.jpg

m7.jpg m8.jpg m9.jpg

Lepa boja i lep odsjaj brojčanika. Podseća me na svilene bombone. :)

dfyhg.jpg
kfcd.jpg

Lepi primerci Amfibije "radio room" a tu je i jedan Albatros.
fj.jpg

-Agat-stari-ruski-sat-i-tajmer_slika_L_16190809.jpg

Златоустски часпвничарски заавод - стони часовник "Агат" са минутним тајмером.

Незаобилазни помоћник у квартиру у коме се кувао "боршч", купус, пасуљ или друга врста народног куваног јела. Друђштво би му правио незаобилазни совјетски самовар на струју. Дивно хромирано кућиште се лако брише. Родио се у недалеко од Чељабинска.

Богами Скај, Чистопољски завод уме достојно да настави дизајнерску традицију старог доба и да је унапреди.

Али, да мало подсетим на стари добри дизајн сатова 1 МЧЗ имена "Кирова" на рукама које су биле тако немилосрдне пема непријатељима "трудовог народа".

20045.750x0.jpg 25514.970.jpg

Slažem se. Kupovina Vostok Amfibije je kao kupovina novog starovremenskog sata.

Inače satovi koje si postavio su tzv. frenkeni ili frankenštajni tj. nisu orginalni. Mahom dolaze iz Ukrajine preko ebay-a.

Свака част Скај! Твом оштром оку не промичу чињенице.
Тешко је наћи прави "смерш", а и био би крајње опасан за чвање, због вероватно радиоактивне компоненте у светлећем премазу на циферблату.
Нема оригиналног "смерша" са решетком. Исти тип фалша се јавља и код Водолаза.

Back