Slike ruskih satova

Nove infomacije o satu :) Nasao sam ga u Raketinom katalogu, mislim cak ovde na forumu (ne mogu vise da popamtim gde sam sta iskopao :) ) i oznaka je 2609HA/511016. Odneo sam sat kod g. Milovana, mehanizam mu je skroz ispravan, samo treba da se podmaze, ispolira staklo i bar malo da pokusa da ocisti brojcanik :) U pocetku sam mislio da je ona posveta ugravirana na poklopcu "lazna", tj. da je od nekog drugog sata, mada sada sve vise mislim da je autenticna jer je sat iz tog doba...

Srećna Nova Godina svima i sve najbolje u daljem sakupljanju satova!

@sima hrabri:da li bi mogao na PP da mi pošalješ adresu tog časovničara Milovana(koliko traži za reparaciju cifera,obzirom da ja imam Raketu sa malo pohabanim ciferom,kao i za čišćenje satova)?
Inače časovničar kod koga sam nosio satove ne radi više kod Visoke elektrotehničke škole,već isključivo u kućnoj radinosti.Samim ti opao je i kvalitet njegovog rada,tako da više nisam zadovoljan uslugom.Za popravku satova je OK(za čišćenje već...).Mada je mom slučaju uglavnom radio čišćenje+popravku.

Evo adrese gde radi g. Milovan, c/p iz spiska servisa sa foruma:

Ranka Rodin, Szr Časovničarska Radnja
Akademska 2
11080 Zemun, Beograd
Tel: +381 11 2612 002

To je ulicica koja iz Glavne vodi ka Zemunskom parku, u kojoj se nalazi i Dom vazduhoplovstva.
Imas i pp.

Last edited:
Evo slika :) Stigao sa servira, nemam zamerki, zamenicu jos staklo, mada ima vremena :) Sest meseci je garancija, za mesec dana ako bude kasnio/zurio nosim na namestanje.

Na drugoj slici se vidi posveta o kojoj sam pricao.

DSCN5014.JPGDSCN5015.JPGDSCN5016.JPGDSCN5019.JPGDSCN5021.JPG

Mislim da je odlicno uradjeno! Koliko sa slika mogu da vidim, i brojcanik sada sasvim pristojno izgleda! Bas lep sat!
A staklo mozes da pokusas sam da sredis - ako si vec planirao da ga menjas, probaj! :)

Što se tiče stakla,može se srediti relativno dobro u kućnoj radinosti,sa malo paste za zube i mikrofiber krpicom.Ako ogrebotine nisu duboke,dobije se sasvim pristojan rezultat,ne baš savršen,ali ako hoćeš savršenstvo,platiš poliranje.Osim ako staklo nije totalno naprslo,onda se mora zameniti,da ne bi puklo i prašina ušla u mehanizam..

Možda je bolje da ipak samo "prođe " pastom za zube bar puta,ako nikad nije radio sa vodenom šmirglom granulacije 2000,odnosno ako prvi put radi tako nešto.
A što se tiče serija Raketinih satova koje su tražene mislim da su u pitanju serije sa ciferom od 24H.

Nije naprslo, vec u sredini ima te ogrebotinice. Cini mi se da je cak malo sredjivao i staklo, jer je dosta cistije, znatno losije je izgledao kad sam uzeo. Pokusacu prvo to sa pastom za zube i krpicom. Nisam do sada radio sa smirglom tako nesto, pa da ne upropastim :)

ok, nego nije neka velika mudros', pa sam zato mislio da probas sam ako ionako hoces da menjas staklo jer onda i nema veze ako nesto 'pokvaris', a veruj mi da neces :)

Malopre sam se vratio sa starog buvljaka u Zemunu, ima brdo satova, preko Raketa, Vostoka, Poljota... Cak sam video unistenu Omegu Seamaster staru... Pazario sam jednu klasicnu raketu u odlicnom stanju, mehanizam skroz ispravan (2609.HП), kacim slike kad budem stigao :) Moze svasta da se nadje, video sam i par Seiko satova

Prednju stranu sata sam sredio, ocistio i uglancao, ostaje pozadi, kao sto se vidi na poslednjoj slici...

DSCN5038.JPGDSCN5049.JPGDSCN5059.JPG

pencil.png

Lep sat,nema šta.Što se tiče čišćenja zadnje strane preporučio bih ti da koristiš neku staru četkicu za sube,sapun za ruke i toplu vodu.Ali prethodno obavezno izvadi mehanizam.Vratiš ga tek kada se sve to lepo osuši,eventualno obrišeš mrlje od vode sa unutrašnje strane stakla.Tako sam ja uvek radio kada su u pitanju bila zaprljana kućišta,pogotovo zadnja strana.

@zolabg upecao si jednu prelepu raketu, koliko vidim na slikama u top stanju je. Ja sam uglavnom nailazio na neke lose ocuvane pa nisam ni isao skoro. Letos i nije bila neka ponuda, drago mi je ako se popravilo stanje. Eto i mene ovog vikenda :)

jako lep sat! nisam video ovakvu do sada, ali mi se jako svidja taj klasicni vintage izgled. Steta sto je poledjina kucista u losem stanju, bojim se da ne moze bas lako da se sredi, mozda je laksa i jeftinija varijanta da ako nekad naletis, pazaris i jednu neispravnu raketu sa dobrim kucistem (mogu cesto da se nadju po pijacama), pa da prepakujes sat.

Hvala na savetima :) Sto se tice starih satova, svasta je bilo ovog vikenda, cak sam video i Slavu, ali nije funksionisala, nije imala krunicu,itd... Moze bas svasta da se nadje, zamalo sam pazario jos jednu Raketu i Vostok, mada ima vremena :D Samo sto ce sad u nedelju izgleda sneg :(

Sto se tice ove Rakete, dosta sam sredio zadnju stranu, samo jedno pitanje - da li sme da se polira kuciste sata sredstvom kojim poliram npr. kopce od kaisa i srebrninu?

cestitam, zaista lepo ocuvan primerak!
(inace, ne znam da ti odgovorim na pitanje o poliranju, mada pretpostavljam da nece nista smetati)

Da li neko zna nesto o radioaktivnim materijalima koji su se koristili u satovima (radijum, cini mi se i tricijum)? Tj. kojih se treba "paziti" pri kupovini po pijacama, itd.

Znam da se radijum koristio ranije za premazivanje kazaljki ,zbog njegove osobine da svetli u mraku.
E,sad,koliko je to štetno i da li se treba čuvati takvih satova?-Da sačekamo nekoga iz instituta u Vinči da se javi i pomogne :confused:

Back