Poz, pravo je zadovoljstvo pročitati ovako detaljan post, pun dragocenih informacija sazetih na jednom mestu.
Generalno se slazem u stavu, samo moram ponegde da ispravim kurs:
Sto se tice Chronograph Suisse, tacno je da su unutra bili Landeron/Venus/Valjoux itd, ne osporavam kvalitet. U postu u kome sam to naveo, htedoh reci ali mi je misao otisla dalje, da po konacnom kvalitetu krajnjeg proizvoda su ipak daleko ispod brendiranih hronografa sa istim mehanizmom, iz tog vremena. Da ne navodim eksplicitne primere i imena, ali cesto se chronograph suisse pojavljivao u tzv "skoljka" kucistima, koja su imala suplje lugove i nisu izdrzala zub vremena... Dakle, bili su jeftiniji ali to ima i neku ulaznu cenu. Ne kazem da se to nije desavalo ni vecim imenima poput Bretlinga ili Wittnauer sa "gold filled" kucistima ali... Sustina marketinskog trika je da se priblizi pojam i spoznaja da chronograph swiss made moze da kupi i prosecan turista, u samom srcu Svajcarske. I to nije nista lose. I kao sto rece, to isto ili slicno rade japanci. Mada razlika je u vremenu, danas svi proizvode uglavnom u Kini, vezano za bilo kojy industriju... Sta da se radi, tako je kako je. Tu su svajcarci bili mnogo iskreniji. Negde sam procitao, predsednik kineakog Sea Gull je izjavio da im je cilj da za 20 mb arednih godina dostignu svajcarski nivo kvaliteta.
Uglavnom, chronograph suisse nije pezorativan, treba da ostane pod navodnicima zbog onih koji ga kupuju kao vintage sat: nece imati ni slicnu cenu u odnosu na isti takav brendirani hronograf iz tog vremena. Dakle samo kao upozorenje...
Nisam protiv svajcaraca, cak suprotno, obozavam njihov pristup. Iskreno, najvise me nervira Bergeon koji kao da daje po jedan dukat uz sve sto proda, takve su im cene

Japance sam favorizovao, konkretno Seiko, jer je to jedan ozbiljan pristup, success story, relativno mlada kompanija koja ima ozbiljne proizvode. Ponajvise mi se svidja sto imaju svoj sopstveni nacin razmisljanja, u danasnjem vremenu kada su skoro svi priklonjeni velikom carstvu... Mozda je to samo licna simpatija, nisam siguran. Ooet, trka Seika sa mnostvom svajcarskih firmi koje postoje po 200 i vise godina je besmislena. Valjda zato i stvaraju svoju grupu poklonika koji se jasno razlikuju, uglavnom po toj sportskoj noti...
Sto se tice plastike, da, u 3D stampacima, kesama, uopsteno u reciklirajucim gedzetima, sto da ne. U satnom mehanizmu moze da ima stvarno samo malo mesta za primenu, kao sto je hack lever, datum disk, i tako nesto manje kljucno... Ne mogu i dalje da pomislim na anker kao nesto sto je plasticno... Brrr, jeza

Po mom skromnom misljenju, Seiko 7009 je i dalje bolji mehanizam od 7Sxx, upravo zato sto je bez tih primesa...
Imam negde medju tim kuriozitetima i neki davni pokusaj, plastican mehanicki werk, potpisan Lanco... Jednostavno, plastika : 97 % ne, 3 % da.
Odmah jedna ograda: nisam konzervativan, naprotiv, 30 godina sam u IT struci kao primarnoj, od toga zivim, programiranja i dizajniranja sistema mi je preko glave ali novotarija nikad dosta

jednostavno, bez toga nema napretka. Ipak sve mora da ima meru i odnos, tako da jos dugo plasticni klobn nece biti normalna stvar.
Mada, kad gledam s druge strane, silikonska spirala je mnogo bolja primena nego ono sto dabas mozes videti na ulici, vezano za silikon...

Elem, da se dotaknem ETA... Tacno je, Hayek je bio vizionar, sve jevto predvideo.
Sellita je dobar potez i diferencijacija brenda, jer uz njega ETA ide na visi nivo, a pare ostaju u kuci.
Moja velika zamerka je to sto, ako uzmemo cinjenicu da sirom sveta male firme, radionice i pojedinci redovno servisiraju satove mnogih obicnih ljudi, njihov izvor novih ili novih-starih delova su upravo te dobavljacke kuce izvan Swatch grupacije, j ao Esslinger, Ofrei, CousinsUK itd... Svima njima zivot zavisi od dobavljivosti delova. Priznacete, nije isto kad vam casovnicar kaze da je kupio i ugradio nov deo u originalnoj ambalazi ili nesto izvadjeno iz starog ili sa eBay-a.
Opet, svi ti brendovi vrlo cesto ne primaju na servis stare modele vec samo aktuelne itd . Kome se okrenuti u tom slucaju?
Da ne pričamo o bilo čemu drugom, dovoljno je pomenuti opruge, koja je snaga mehanizma... Ako treba da platis sada 30 eura za nesto sto je kostalo pre dve godine 4 eura, zar nije to losa poslovna politika, monopol ili sta vec?
Secam se vremena kad je nov kompletan balans za ut/eta 6497 kostao 18 eura, sad je preko 65... Tuzno, za 6497-1 kosta mnogo manje, jer je za etachron, nema klasicnu klecnu... Htedoh reci, vise se isplatilo i meni i vlasniku da promenim balans i da od upropascenog sata dobije nesto sto vredi, po toj ceni. Sad to vec nije moguce.
Konacno, svi ti mali nezavisni watchmakeri sirom sveta odrzavaju popularnost tih starih brendova, servisiraju svakakve satove, izvode cuda jer za taj posao ipak treba imati strpljenja, strasti i posvecenosti... Opet, oni nemaju podrsku u nabavci delova od strane tih istih brendova, pa se okrecu dobavljačima koje sam pomenuo. E sad se i njima zatvaraju vrata i to polako dovodi do kolapsa celog sistema i lanca ishrane ... U tom smislu, nervira me taj stav cele svajcarske industrije...
Ebauche ili kompletan mehanizam, nije bitno, vecina mikrobrendova to koristi i ugradjuje u svoje modele. Visu ulaznu cenu su svi pretovarili na ledja kupca, uglavnom. Problem je sto je sve manje in house produkcije, to je tačka gde prestaje napredak, inventivnost...
Znamo da nije lako, ako sad pocnes da razmisljas o in house kalibru, sa svim masinama, znanjem i neogranicenim budzetom, treba bar 5 godina da to proradi...
Naravno, nisam ni ja za bilo kakvu ostru polemiku, naprotiv. Volim da cujem svacije misljenje, da ispravim svoje, da nesto naucim ili da nesto sto znam podelim... Dakle, ovo posmatram kao prijateljsku brainstorming sesiju, hvala na tome...
Disclaimer : ubi me ovaj auto complete na telefonu, izvinjavam se ako ima mnogo grešaka u kucanju...
Sent from my ELE-L29 using Tapatalk